PERSBERICHT: DE BUDGETTAIRE ONZEKERHEID IN BRUSSEL VORMT EEN ERNSTIGE BEDREIGING VOOR DE CONTINUÏTEIT VAN HONDERDEN ESSENTIËLE DIENSTEN VOOR DE BEVOLKING

Brussel, 19 maart 2025 - Ondanks de herhaaldelijke oproepen van de non-profitsector aan de overheid, zijn honderden verenigingen die tegemoetkomen aan de noden van de bevolking, overgeleverd aan een ondraaglijke budgettaire onzekerheid. Bij afwezigheid vaneen volwaardige regering in Brussel, beweegt er niets meer en worden deze verenigingen gedwongen om cruciale projecten voor mensen in zeer precaire levensomstandigheden zoals zieken, jongeren en families in moeilijkheden uit te stellen.
Sinds de goedkeuring in december van de eerste periode van voorlopige twaafden, blijven de verenigingen zonder nieuws aangaande hun opkomende subsidies. Velen onder hen hebben zelfs hun desbetreffende activiteiten moeten stilleggen. Niet alleen zijn de gedane beloften niet nagekomen, maar de tweede periode van voorlopige twaalfden die aangekondigd is, zal ook een uitzonderlijk en abnormaal begrotingsmechanisme verlengen, alsook een gevoel van instabiliteit en onzekerheid binnen de non-for-profit sector. Het mechanisme van de voorlopige kredieten gaat immers gepaard met een reeks ongewenste effecten, zoals bijvoorbeeld een gebrek aan budgettaire vooruitzichten, serieuze cashflowproblemen, niet-indexering van de middelen terwijl de uitgaven wel geïndexeerd worden, een afwezigheid van nieuwe beleidsmaatregelen ondanks de omvang van de uitdagingen waarmee het Brussels Gewest te kampen heeft.
De voorlopige twaalfden, die bedoeld zijn als tijdelijke maatregel, ondermijnen duizenden werknemers en brengen de steun aan de meest kwetsbare groepen in gevaar.
Bovendien kondigt de federale regering nu een bezuiniging van 15% aan op het totale budget voor “facultatieve regionale” subsidies. Deze bijkomende vermindering van middelen zal waarschijnlijk leiden tot een evenredige vermindering van het dienstenaanbod alsook van de banen in de sector.
Non-profitorganisaties dringen er bij de autoriteiten op aan om onmiddellijk de nodige middelen vrij te maken, zodat hun structuren verder normaal kunnen functioneren. Ze vragen ook om een
stabiele en voorspelbare budgettaire “roadmap” op te stellen voor 2025, zodat ze kunnen plannen voor de toekomst. Deze verenigingen benadrukken ook het belang van een grondige herziening van de communicatie en transparantie tussen de overheid en de spelers op het terrein, om verdere blokkades te voorkomen.
De non-profitsector is geen budgettaire aanpassingsvariabele. Het is een essentiele wal tegen onzekerheid, uitsluiting en sociaal isolement, maar het is ook een krachtige motor van de Brusselse economie. De verenigingen die van vitaal belang zijn voor de bevolking, worden gedwongen om veerkrachtig te zijn en kunnen niet langer overleven met loze beloften. De sociale en gezondheidsuitdagingen voor Brussel zijn enorm en er moet nu actie worden ondernomen.